Despre mine

Fotografia mea
"Fericit este omul care nu aşteaptă nimic de la nimeni, că acela nu va fi dezamăgit niciodată!"

marți, 3 aprilie 2012

"Tinerii şi valorile materiale!"

   Ne vorbeşte Domnul Isus Hristos în Marcu 10:17-22, Matei 19:16-22 şi Luca 18:18-23 despre un om tânăr, bogat, hotărât, curajos, fruntaş, interesat de viaţa veşnică, iubit şi apreciat de Isus Hristos, fruntaş între cei din vremea lui, adică un om care avea un cuvânt de spus. Şi totuşi, acest om a plecat de la întâlnirea cu Isus Hristos, şi nu numai că a plecat, dar spune Biblia că a plecat  întristat.
 Când ne gândim la tineri şi la valorile materiale, trebuie luat în calcul faptul că avem de-a face cu:

1. Presiunea din exterior, sau presiunea de grup!
Şi ne referim aici la modul în care ne raportăm la o situaţie, funcţie de părerea celorlalţi, de ce au ceilalţi, de ce arată ceilalţi, de ce spun ceilalţi.
- Ioan 12: 42-43 „Totuşi, chiar dintre fruntaşi, mulţi au crezut în El; dar de frica Fariseilor nu-L mărturiseau pe faţă, ca să nu fie daţi afară din sinagogă. Căci au iubit mai mult slava oamenilor decât slava lui Dumnezeu.”
- Ioan 9: 20-23 – orbul din naştere: „Drept răspuns, părinţii lui au zis: „Ştim că acesta este fiul nostru, şi că s-a născut orb. Dar cum vede acum, sau cine i-a deschis ochii, nu ştim. Întrebaţi-l pe el; este în vârstă, el singur poate vorbi despre ce-l priveşte.” Părinţii lui au zis aceste lucruri, pentru că se temeau de Iudei; căci Iudeii hotărâseră acum că, dacă va mărturisi cineva că Isus este Hristosul, să fie dat afară din sinagogă. De aceea au zis părinţii lui: „Este în vârstă, întrebaţi-l pe el.”
- F.A. 19:32 – „Unii strigau una, alţii alta, căci adunarea era în învălmăşeală, şi cei mai mulţi nici nu ştiau pentru ce se adunaseră.”
Când te laşi influenţat de presiunea din exterior, habar nu mai ai unde să mergi şi cum să priveşti lucrurile.

2. Presiunea din interior!
„Mulţumeşte lui Dumnezeu pentru ceea ce ai, şi nu fi nemulţumit pentru ceea ce nu ai.”
Vorbitul „în sine”  adică tu şi cu tine, nu este întotdeauna bun:
Luca 12:16-17 – „Şi le-a spus pilda aceasta: „Ţarina unui om bogat rodise mult. Şi el se gândea în sine, şi zicea: „Ce voi face? Fiindcă nu mai am loc unde să-mi strâng roadele.”
Luca 18:11 „Fariseul sta în picioare, şi a început să se roage în sine astfel: „Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, hrăpăreţi, nedrepţi, preacurvari sau chiar ca vameşul acesta.”
Luca 7:39 – „Când a văzut lucrul acesta, Fariseul, care-L poftise, şi-a zis: „Omul acesta, dacă ar fi un proroc, ar şti cine şi ce fel de femeie este cea care se atinge de el: că este o păcătoasă.”
Dacă vre-un gând ce-l ai, îl faci rob ascultării de Hristos e ferice de tine, dar dacă nu, atunci discută cu cineva… altfel s-ar putea să nu procedezi corect. Biblia spune în 2 Corinteni 10:5 – „Noi răsturnăm izvodirile minţii şi orice înălţime, care se ridică împotriva cunoştinţei lui Dumnezeu; şi orice gând îl facem rob ascultării de Hristos.”

Aplicaţie referitor la valorile materiale:
Proverbe:30:7-9 – „Două lucruri Îţi cer; nu mi le opri, înainte de moarte! Depărtează de la mine neadevărul şi cuvântul mincinos; nu-mi da nici sărăcie, nici bogăţie, dă-mi pâinea care-mi trebuie. Ca nu cumva, în belşug, să mă lepăd de Tine, şi să zic: „Cine este Domnul?” Sau ca nu cumva în sărăcie, să fur, şi să iau în deşert Numele Dumnezeului Meu.”
Evrei 13:1-6Stăruiţi în dragostea frăţească. Să nu daţi uitării primirea de oaspeţi, căci unii, prin ea au găzduit, fără să ştie, pe îngeri.Aduceţi-vă aminte de cei ce sunt în lanţuri, ca şi cum aţi fi şi voi legaţi cu ei; de cei chinuiţi, ca unii care şi voi sunteţi în trup. Căsătoria să fie ţinută în toată cinstea, şi patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu va judeca pe curvari şi pe preacurvari. Să nu fiţi iubitori de bani. Mulţumiţi-vă cu ce aveţi, căci El însuşi a zis: „Nicidecum n-am să te las, cu nici un chip nu te voi părăsi.” Aşa că putem zice plini de încredere: „Domnul este ajutorul meu, nu mă voi teme: ce mi-ar putea face omul?”
Nu este păcat să ai din punct de vedere material, nu este păcat să-ţi doreşti să ai şi să trăieşti o viaţă decentă, în schimb este păcat să fii nemulţumitor cu ce ai, este păcat să te laşi influenţat de lucrurile din jurul tău, şi este păcat să te laşi împins de gândurile tale, care nu sunt potrivite Cuvântului lui Dumnezeu.
Dumnezeu să te ajute să te relaţionezi corect la valorile materiale. Şi la cele ce le vezi în jurul tău, şi la cele pe care le ai tu.
Amin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu