Despre mine

Fotografia mea
"Fericit este omul care nu aşteaptă nimic de la nimeni, că acela nu va fi dezamăgit niciodată!"

duminică, 11 martie 2012

Factor de risc!


Nicolae Iorga considera că „cine nu învaţă din greşelile trecutului riscă să le repete”.
Sunt multe exemple referitor la relaţia omului cu Dumnezeu, şi anume la modalitatea în care omul dealungul istoriei sa raportat la divinitate. Totuşi aş dori să mă opresc asupa unuia singur.
În cartea Numerilor ni se spune că: „Moise a făcut un şarpe de aramă şi l-a pus într-o prajină; şi oricine era muşcat de un sarpe şi privea spre şarpele de aramă, trăia.” (Num.21:9) Desigur, a fost o modalitate prin care Dumnezeu s-a îndurat şi şi-a arătat mila şi harul Său faţă de un popor care a greşit. Timpul a trecut, şi problema acestui popor a apărut în momentul în care ei nu au conştientizat faptul că trebuie să se raporteze la Dumnezeu, ci au luat şi s-au raportat la modalitatea prin care Dumnezeu a lucrat. În Cartea Împăraţilor scrie: „A îndepărtat înălţimile, a sfărâmat stâlpii idoleşti, a tăiat Astarteile şi a sfărâmat în bucăţi şarpele de aramă pe care-l făcuse Moise, căci copiii lui Israel arseseră până atunci tămâie înaintea lui: îl numeau Nehuştan.” (2Reg.18:4) Ceea ce Dumnezeu a făcut în pustie, ei au luat şi au ajuns să instituie un mod de închinare, o modalitate de invocare a lui Dumnezeu, şi ani mulţi au purtat acest lucru în inima şi în viaţa lor. Vorbim totuşi de perioada dintre Cartea Numerilor şi până în Cartea Împăraţilor.
Biblia a avut grijă să facă următoarea comparaţie: „Şi, după cum a înălţat Moise şarpele în pustiu, tot aşa trebuie să fie înălţat şi Fiul omului, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.” (Ioan.3:14-15) Din vechime şi până azi a rămas acelaşi factor de risc, pericol grav, ca omul să ia un moment al istoriei şi să se raporteze la el, respectiv să îl folosească în închinarea înaintea lui Dumnezeu.
Biblia ne vorbeşte pentru fiecare dintre noi că Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu este viu, şade la dreapta lui Dumnezeu, şi aşa cum spune în multe locuri Biblia, precum şi Crezul creştin: „iarăşi va să vie ca să judece vii şi morţii...” Aceasta este modalitatea în care noi trebuie în zilele noastre să ne raportăm la Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ca la un Mântuitor viu, care şade la dreapta lui Dumnezeu.
Şi tot Biblia a avut grijă spună prin Isus Hristos Domnul următoarele: „Şi aşa, aţi desfiinţat Cuvântul lui Dumnezeu, prin datina voastră. Şi faceţi multe alte lucruri de felul acesta!" (Marc.7:13) Şi mai scrie: „Luaţi seama ca nimeni să nu vă fure cu filozofia şi cu o amăgire deşartă, după datina oamenilor, după învăţăturile începătoare ale lumii, şi nu după Hristos." (Col.2:8)
Eu nu ştiu ce mod de închinare ai, eu nu ştiu modalitatea în care tu te raportezi la Dumnezeu, dar ce pot să-ţi spun este următorul lucru: ia seama ca nu cumva să fi acceptat în viaţa ta lucruri pe care alţii ţi le-au spus că-s bune, că e bine să procedezi aşa, şi fără să ştii tu să te afli pe un drum greşit. Mai bine ia şi cercetează, citeşte, caută, uită-te în spate, în istorie şi vezi cum anumite lucruri au intrat în  modul în care omul se relaţionează la Dumnezeu, vezi ce anume cere Dumnezeu, şi cum poţi să fii plăcut, plăcută Lui. Şi în felul acesta, există posibilitatea ca să ai un mod de închinare biblic, plăcut înaintea lui Dumnezeu, şi să-L cunoşti pe Acela care poate să-ţi mântuiască sufletul şi să-ţi dea viaţa veşnică!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu